Slipstream

Slipstream

Lucky! Bernie Ecclestone és a Formula 1 története

2023. január 14. - Apex_f1

 

Bernie Ecclestone 1978-tól egészen 2017-ig volt az F1 versenysorozatot irányító cégcsoportok legfontosabb vezetője, és tulajdonképpen mindenhatója.  Most leült, hogy egy sorozatban, maga mondja el, hogyan vált a Forma 1 urává, és mi történt vele a közel negyven év alatt.

Elmeséli, hogyan  vette meg a Brabham csapatát, miként fogta össze az istállótulajdonosokat, hogy megalapítsák a FOCA-t, a konstruktőrök szövetségét, hogy a száguldó cirkusz szervezettebbé váljon, miként harcoltak a közvetítési jogokért, hány FIA elnökkel kellett megbirkóznia, hány balhét kellett elsimítani a csapatok, versenyzők, és az FIA között. De mindig mindenkivel megtalálta a hangot, sőt, szinte, mint a keresztapához járultak hozzá az emberek.  

Az, hogy az elmondottak alapján szimpatikusabb lesz-e, vagy ellenszenvesebb nehéz kérdés. De az bizonyos, hogy volt szeme az üzlethez, és érzéke az emberekhez, és mindig megragadta a kínálkozó lehetőségeket. 

Mesél a bajnokokról, a legendává vált Sennáról, vagy arról, hogyan játszott Vettellel a futamok előtt backgammont, hogy felpaprikázza. A csapatokon belüli, kívüli és egymás közötti feszültségekről, a nagy botrányokról, például amikor Alonso megzsarolta McLarent a kétezres évek elején, hogy kiszivárogtatja, a Ferraritól lopott adatokkal dolgoznak, vagy az  Alain Prost és Nigel Mansell közötti rivalizásról.

Történeteit pedig archív versenyfelvételek, és interjúk színesítik.  Igazából ezek teszik igazán izgalmassá és különlegessé a sorozatot. Hallani Sennát, Schumachert, vagy éppen Damon Hillt.

Betekintést nyerhetünk a múltba, aki látta ezeket az nosztalgiázhat, aki most kapcsolódott be, annak remek összefoglalás. És ha nagyon figyelünk, felfedezhetjük az ismétlődő mintákat és konfliktusokat. A száguldó cirkusz ege alatt sincs túl sok újdonság.  

Estéről estére leültetett ez a kis sorozat, a maga mindössze nyolc részével. Lényegre törő, tempós epizódjaival, jól összevágott képeivel és izgalmas történeteivel. Bár nyilván nem árt, ha az ember tud a sorok között olvasni, és nem vesz mindent készpénznek, amit Bernie mond.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slipstream.blog.hu/api/trackback/id/tr1118026220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása