Slipstream

Slipstream

9. Kanada

2022. október 20. - Apex_f1

 

Max Verstappen ötödik győzelmét szerezte meg Kanadában, visszaverve Carlos Sainz támadásait.

Időmérő

A csalóka körülmények között, Max Verstappen tudta megszerezni a 2022-es Kanadai Nagydíj pole-ját, mellőle pedig Fernando Alonso várhatta a vasárnapi rajtot.

Verstappen közepes keverékű gumikon, a száradó Circuit Gilles Villeneuve-ön 1 perc 21.299 s es köridőt futott, ezzel 0.645s-cel hagyva maga mögött a mezőnyt, akiket Alonso vezetett. A spanyolnak ez lesz az első elsősoros indulása, a 10 évvel ezelőtti németországi óta.

A harmadik helyen Carlos Sainz zárt, akinek csapattársa Charles Leclerc a 19. helyről startolhatott, a motorcseréi miatt.

Lewis Hamilton ismét megmutatta, nem szorul bátorításra a vizes pályán. A negyedik helyet szerezte meg, a remek formát mutató Haas pilóták, Kevin Magnussen és Mick Schumacher előtt, akik a harmadik soron osztoztak.

Esteban Ocon a hetedik helyről indulhatott, George Russel Mercedese elől. ( Az ifjú brit megpróbálkozott a slick-ekkel az utolsó pillanatban, de megpörgött a kettes kanyarban.) Őt Daniel Ricciardo és Zhou Guanyu követte. A kínai versenyzőnek ez volt az első Q3-as szereplése.

Valtteri Bottas a 11. lett, megelőzve a Williams-es Alex Albont és Sergio Perezt, aki a Q2-ben összetörte a Red Bull-ját, és ezzel piros zászlót okozott.

Norris a 14. helyen kvalifikált, sajnos gondja volt a hajtóművével.

Leclerc a 15. lett, de a büntetése miatt hátrábbról indulhatott, ezzel előrébb jutott Pierre Gasly, Sebastian Vettel, Lance Stroll és Nicholas Latifi, akiktől mind a Q1-ben búcsúztunk.  A sort Yuki Tsunoda zárta, a motorcseréje miatt.

 

Futam

Verstappen győzelme úgy tűnt sima menet lesz, Carlos Sainz-cal szemben, amikor a  futam 49. körében, Yuki Tsunoda a második kanyarban falnak ment. És érkezhetett a biztonsági autó.

A verseny maradék 16 körében Verstappen-nek ügyelnie kellett, hogy a friss kerekeken érkező spanyol támadásait visszaverje. Carlos így ugyan csak a második lett, de ezzel az idényben ötödjére állhatott a pódiumra, és bebizonyította, már nem sok hiányzik, hogy végre ő is felállhasson a dobogó legfelső fokára.

Hamilton pénteken nagyon küzdött a W13-sal, de vasárnap javulni látszott a helyzet, és a hétszeres világbajnok a harmadik helyen zárt.

George Russel követte csapattársát a negyedik helyen, miközben Charles Leclerc-nek sikerült az ötödik helyre felküzdenie magát.

A szenzációs időmérő után, Fernando Alonso csak a 7. helyen végzett, csapattársa, Esteban Ocon mögött. Utánuk a két Alfa Romeo-t intették le, Valtteri Bottas-szal és Zhou-val. A kínai ezzel másodjára szerzett pontot.

A hazai versenyző, Lance Stroll zárta a top 10-et, az Aston Martinnal.

Egy lassú kiállás miatt Daniel Ricciardo épp lecsúszott a pontszerzésről a 11. helyen. Őt Sebastian Vettel és Alex Albon követték.

Pierre Gaslynak már a verseny elején gondjai akadtak, így csak a 14. helyen futott be, az Alpha Tauri versenyzője, megelőzve Lando Norrist (akinek szintén lassú volt a kiállása), a Williams-es Nicholas Latifit és Kevin Magnussent, aki az ötödikről a 17. helyre csúszott vissza.

Tsunoda-t, Mick Schumacher és Sergio Perez követte a kiállók sorában. Mindketten technikai okok miatt kényszerültek kiszállni a futamból.

 

Két hét múlva Silverstone! A tavalyi Hamilton vs Verstappen eset reméljük nem ismétlődik meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slipstream.blog.hu/api/trackback/id/tr5217957036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása