Slipstream

Slipstream

16. Olaszország

2022. szeptember 13. - Apex_f1

 

Elérkeztünk a hármas versenyhétvége utolsó állomására, Monzába. Ezen a hétvégén mindenki más is egy kicsit  Ferrari drukker lett.  Ám a futamot  a biztonsági autó mögött leintett Max Verstappen nyerte.

Időmérő

Akárcsak Belgiumban, itt is sok csapat döntött a különböző alkatrész cserék mellett, amivel kilenc pilóta zsebelt be rajtrács büntetést. Így az időmérő után kezdődhetett a számolgatás, ki honnan is fog valójában indulni. (A két francia versenyző, Perre Gasly és Esteban Ocon a Twitter népétől kért segítséget, hogy akkor hányadik hely is lesz az övék.)

A szombati időmérőt Charles Leclerc nyerte, 1 perc 161 mp-es köridejével, 0.145 másodperccel megelőzve Max Verstappent, és 0.268 másodperccel Carlos Sainzot. Utóbbi kettő azonban hátrébb csúszott, a büntetésük miatt. Max a 7. helyről, Carlos pedig a 18.-ról rajtolhatott vasárnap. A második kockára így George Russel ugrott előre a 6. helyről. Perez a negyedik helyről a 14. –re csúszott vissza, Hamilton az ötödikről a 19.-re, Yuki Tsunoda mellé. Így a második sorba felkerült a két McLaren, Norris és Ricciardo, a hetedik és nyolcadik helyről.

Az Alpha Tauris Pierre Gasly most szemmel láthatóan jobb formában volt, és a9. helyet szerezte meg. Alonso bejutott a Q3-ba, de mért köre nem volt, így a 10. helyen zárt, ám így a harmadik sorba jöhettek fel.

Ocon a tizenegyedik helyen maradt le a Q3-ról, mögötte Bottas végzett. Mivel azonban mindketten rajtbüntetést kaptak együtt sorolták őket hátra. Ocont a 14., Bottast a 15., rajtkockára.

 Nyck De Vries, aki Alex Albont helyettesítette a Williamsben, a 13. helyről rögtön a nyolcadikra ugrott fel, nyomában az Alfa Romeos Zhouval.

A Q1-ben kiesettek közül Latifi került a fel a 10. helyre, őt követte a 11. helyen Vettel, a 12.-en pedig Lance Stroll. Utánuk rajtolhatott a két Haas, Kevin Magnussen és Mick Schumacher, akik szintén a büntetettek között voltak.

 

Futam

Leclerc remekül rajtolt, és maga mögött tartotta Russelt. Norris beragadt a rajtnál, így a harmadik helyet Ricciardo szerezte meg.  Ám már a negyedik körben beérte volt csapattársa, Max Verstappen, és a holland az ötödik körben Russelt is megelőzve már a második helyen autózott. Mindezt a hetedik helyről rajtolva. (Mondjuk, kételkedett valaki, hogy pont ez ne lenne sima ügy Maxnek?)

A 12. körben Sebastian Vettel alatt megadta magát az AMR22-es, és érkezett a virtuális biztonsági autó. Leclerc kihasználva a lehetőséget kiugrott egy kerékcserére, de amint elrugaszkodott a kiállás után, újraindították a futamot és nem tudott időben kiérni. A vezetést a 26. körben vette vissza, Verstappen kiállásánál, hogy aztán a 33.-ban vissza is adja megint, mivel friss lágyakra váltott. Ugyan ebben a körben Alonsonak is fel kellett adnia a versenyt, és ezzel a spanyol pontszerző sorozata véget ért.

A RedBull ismét utolérhetetlennek bizonyult, (sokkal jobbnak bizonyultak a kerekek megóvásában) és nem sok esély látszott arra, hogy Leclerc a futam végéig le tudja dolgozni 20 másodperces hátrányát.

Egészen a 48. körig, amikor is Daniel Ricciardo McLarenje mondta fel a szolgálatot,  (Utol érte a monzai átok: 2019-ben Leclerc nyert,  2020-ban kiesett, 2020-ban Gasly nyert, 2021-ben kiesett és hát a tavalyi után úgy tűnik Ricciardon volt a sor) biztonsági autót idézve elő. Az első öt gyorsan elgurult kereket cserélni, hogy készen várják az újraindítást. Ricciardo autóját azonban sokáig nem tudták elgurítani. Ráadásul a biztonsági autó sem Verstappen, hanem Russel elé állt be, akit csak két körrel később engedett el, a lekörözöttekkel együtt. Ennek következtében nem maradt már kör az újraindításra. Így a versenyzők a biztonsági autót követve gurultak át a kockás zászló alatt.

Max Verstappen megnyerte életében először az olasz nagydíjat. A hollandnak ez zsinórban az ötödik győzelme. A dobogó második fokára a csalódott Charles Leclerc állhatott, a harmadikra pedig George Russel.

Carlos Sainz a 18. helyről a negyedikre küzdötte fel magát, (Ilyen helyzetekben Sainz úgy küzd, mintha nem lenne holnap.) mögötte Hamilton a 19.-ről az ötödikre. ( Hamiltoné volt szerintem a futam legszebb pillanata, amikor egyszerre előzte meg Gaslyt és Norrist) Sergio Perez a 13. kockából indulva a hatodik helyre tudott befutni, mindezt a féktárcsa problémái ellenére. Lando Norris a harmadikról a hetedik helyre csúszott vissza. Mögötte Pierre Gasly végzett, aki egészen az ausztrál kieséséig csak Ricciardo hátsószárnyát bámulhatta. Hiába próbálkozott, Daniel nem hibázott.

A nap versenyzője Nyck De Vries lett. A holland FormulaE pilóta az Aston Martinnal szerepelt a pénteki első szabadedzésen. Ám szombat reggel a Williams ugrasztotta, mivel Alex Albont vakbélgyulladással meg kellett műteni. De Vries már az időmérőn is kitűnőre vizsgázott, első futamán pedig két pontot tudott szerezni. Mindezt egy Williamsben, amit alig ismeret, és ami nem rá volt beállítva. (Szerintem a srác bebizonyította,helye van az F1 mezőnyében. Reméljük jövőre helyet kap az egyik csapatban.) A verseny végén azért szólt a csapatnak, hogy jöjjenek, segítsenek neki kiszállni, mert nem bír egyedül kikecmeregni.  

A pontszerzők sorát Zhou zárta, a 10. helyen.

A 11. helyen Ocon végzett, hiába, ez nem az Alpine hétvégéje volt. A 12. helyen Mick Schumachert intették le. Az ifjú német megelőzte csapattársát, annak ellenére, hogy az edzéseken alig ült az autóban. Őt Bottas, Tsunoda, Latifi és végül az utolsó helyen, Kevin Magnussen követte.

Most következik egy kis szünet, legközelebb szeptember 30-án találkozunk kedvenc száguldó ifjainkkal, Szingapúrban.

Addig is, mi lenne, ha a FIA plusz egy kört adna a versenyhez, ami biztonsági autó mögött érne véget?

A bejegyzés trackback címe:

https://slipstream.blog.hu/api/trackback/id/tr9117930235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása