Slipstream

Slipstream

10. Nagy-Britannia

2022. szeptember 06. - Apex_f1

 

Ez a hétvége Carlos Sainzról szólt. A Ferrari spanyol pilótája  az utóbbi idők balszerencsés futamai után Silverstoneban megszerezte első pole-ját és az első futamgyőzelmét is.

Időmérő

Carlos Sainz egy mesteri körrel megszerezte első pole pozícióját Nagy-Britanniában, maga mögé utasítva Max Verstappent, aki a vizes időmérő nagy részét vezette.

Az eső pár perccel az időmérő előtt kezdett neki, de Verstappent ez sem gátolta abban, hogy  kényelmesen vezesse a Q1-et,  a Q2-t és a Q3-at is. Sainz azonban az utolsó körén akkorát autózott, hogy 1 perc 40.938-as köridejével magához ragadta a vezetést. A spanyol versenyző igencsak meglepődött az eredményen, és 150. futamán ő állhatott az első rajtkockára.

Sainz 0.072 század másodperccel előzte meg Verstappent, csapattársát, aki a harmadik lett 0.315 századdal.

A negyedik helyen Sergio Perez zárt, a másik RedBullal, megelőzve Lewis Hamiltont és Lando Norrist. Őket Fernando Alonso és George Russel követték. Zhou a 9. lett, miközben Nicholas Latifi pedig pályafutása során először bejutott az első 10 közé.

Pierre Gasly-t a 11. helyen intették le, az Alfa Romeo-s Valtteri Bottas és csapattársa, Yuki Tsunoda előtt. Őket Daniel Ricciardo és Esteban Ocon követte, akik mindketten a rosszabbra forduló időjárás áldozatai lettek, a Q2-ben, és csak a 14. illetve 15. helyen zártak.

A Q1-ben búcsúztunk Alex Albon-tól, hiába kapta ő a Williams fejlesztési csomagját. A Haasok és az Aston Martinok is kiestek az első körben. Kevin Magnussen a 17. helyen, Vettel 18. ként. Az utolsó helyeken pedig Mick Schumacher-t és Lance  Stroll-t intették le.

 

Futam

Vasárnap a dobogó csúcsára egy lélegzetelállító küzdelmet követően, Carlos Sainz állhatott fel, míg a második helyet Sergio Perez a harmadikat pedig Lewis Hamilton szerezte meg.

Sainz győzelmében kulcsfontosságú szerepe volt egy kései biztonsági autónak, amit Esteban Ocon okozott, amikor Alpine-ját le kellett állítania. Sainz ezután friss kerekeken támadhatta csapattársát az újraindításkor és meg is szerezte az első helyet.

Az utolsó kör eseményei frenetikus voltak. Perez, aki a verseny elején a 16. helyre csúszott vissza a verseny eleji baleset és piros zászló után, hatalmasat csatázott Hamiltonnal és Leclerc-kel, hogy végül hihetetlen módon a második helyen intsék le.

Hamilton, eközben sorban a második pódiumával örvendeztette meg a hazai szurkolókat, és összesen a 13. pódiumával Silverstone-ban. Ez új rekord egy pályán szerzett győzelmeket illetően.

A piros zászlót a verseny eleji hatalmas baleset okozta. Zhou autója felborult és  berepült a gumifal és a védőrács közé. Félelmetes látvány volt és sokáig nem tudtunk semmit a versenyző állapotáról.  A kavarodásban Vettel meglökte Alex Albont, és George Russel is kisodródott. A Mercedes fiatal pilótája nem habozott, amint tudott, kipattant autójából, és a pályabírókhoz sietett, hogy megnézze, tud-e segíteni Zhou kiszabadításában.

Ezzel viszont véget ért a versenye. Hiába kérte a bírákat, hogy ne nyúljanak az autójához, nem így történt, és a szabályok értelmében így be kellett fejeznie a futamot.

Zhou-t és Albont is kórházba szállították. Csodával határos módon mindketten nagyobb baj nélkül megúszták a balesetet.

Leclerc bár az újraindítás után vezette a verseny jelentős részét, csak negyedik lett, Fernando Alonso és Lando Norris előtt.

A bajnokságot vezető Max Verstappen autója a balesetben megsérült, ezért csak a 7. helyen ért célba, maga mögé utasítva Mick Schumachert a Haas-szal. De az ifjú németnek nem lehet oka a panaszra, a 8. helyen megszerezte élete első pontjait az F1-ben.

Sebastian Vettel-lel és Kevin Magnussen-nel zárult a top tízes csapat. Utánuk Lance Stroll, Nicholas Latifi, Daniel Ricciardo és Yuki Tsunoda végeztek.

 

Carlos Sainznak sikerül vajon formában maradnia? Mick Schumacher végre magára talál?

Jövő héten, Ausztriában meglátjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://slipstream.blog.hu/api/trackback/id/tr2317924813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása