Slipstream

Slipstream

5. Miami

Here comes Pieeerre Gaslyyy to save the Race

2022. augusztus 09. - Apex_f1

 

 

Túlvagyunk a Miami hétvégén, amit nagy várakozás előzött meg. Az F1 és a csapatok közösségi oldalai már jó ideje készültek erre a futamra. A szervezők pedig mindent megtettek, hogy minél nagyobb legyen a felhajtás az esemény körül, minél többeket megnyerjenek.

Volt itt minden. Kygo koncerttel egybekötött nyitó ünnepség, neonfényes sisakfestések és autók, a pályát felkereső hírességek és celebritások (akiknek a legtöbbje szerintem azt sem tudta mit néz), libegő és művizes yacht kikötő. Vacsora Michael Jordannel (Pierre Gasly), mocsári buggy verseny (Max és Yuki), James Corden mögött crop topban vonuló McLaren pilóták. A FIA ékszer és alsónadrág szabálya ellen négy nyakláncot, három órát és nyolc gyűrűt húzó Hamilton, és az overáljára Superman stílusban boxert vevő Vettel.

Szóval kicsit még a szokásosnál is őrültebb volt minden.

Az 5.412 km hosszú vadiúj pálya bejárása után több pilóta is megjegyezte, hogy ez nem a megszokott aszfalt, de majd meglátják mi lesz. Nos, a pálya trükkösnek bizonyult. Az aszfalt csúszott, és több helyen is akadtak rajta hibák. A hármas szektor egy részen fel is töredezett, amit aztán péntekről szombatra újra is aszfaltoztak. Hamilton meg is jegyezte, az ember azt hinné manapság már elég könnyű egy sima felületű utat építeni. 

Időmérő

A szombati időmérőn a Ferrarik szerezték meg az első sort, Leclerc-é lett a pálya első pole-ja. Mögöttük a két RedBull foglalt helyet Az 5. pozíciót Bottas tudhatta magáénak, mellette volt csapattársa, Hamilton sorakozott fel. Ez alkalommal jobban ment a hétszeres világbajnoknak, de a Mercedesnek megint felemás időmérője volt, Russel ugyanis csak a 12. lett. 

Az Alpha Taurik viszont jó időket futottak. Mindkét pilótájuk bejutott a Q3-ba, Gasly 7., Tsunoda a 9. helyen. A 8. pozícióban Norrist fogták közre. A 10. helyen Stroll zárta a sort. Az Aston Martinok némi javulást mutattak, Vettel a 13. helyet csípte meg. Vasárnap azonban mindketten a boxutcából rajtolhattak csak, üzemanyag túlhűtés miatt.

Az Alpinok kissé pórul jártak, Alonso pont lecsúszott a 10. helyről, Ocon pedig el sem tudott indulni az időmérőn, mert a délelőtti szabadedzésen összetörte az autóját, aminek a javításával nem készült el a csapat. 

Ricciardo hétvégéje nem indult könnyen, az időmérőn későn küldték vissza a pályára, ezért hideg gumikon kellett volna jó kört futnia, ami persze nem sikerült, így megint lemaradt csapattársától és csak 14. lett. 

Őt a két Haas követte, 15. helyen Mick-kel, a  16.-on Magnussennel. Az utolsó három helyen pedig Zhou, Albon és Latifi zártak.

 

Futam

A vasárnapi futam napsütéses volt, 50 fokos aszfalttal és rekkenő hőséggel a pilóták számára.

A start talán az idei legproblémamentesebb volt. Leclerc szépen rajtolt, és elsőként ért az első kanyarhoz. Verstappen megelőzte Sainzot, így Ferrari, Redbull, Ferrari, Redbull lett a felállás. Leclerc azonban hiába igyekezett másodpercen kívül tartani Verstappent, a holland a nyolcadik körre beérte, a kilencedikben pedig DRS segítségével meg is előzte. Charles igyekezett ellenfele közelében maradni, de Max mindig másodpercen kívül tartotta, és amikor nem, a Ferrari pilóta még a DRS-sel sem tudta utolérni.

A rajtnál egy könnyebb találkozás volt, Alonso és Hamilton között, de mindketten sérülés nélkül folytatták a versenyt. 

Az első körök izgalamit követően, kisebb előzgetéseket leszámítva a középmezőnyben, nem sok minden történt. Zhounak kellett kiállnia a 7. körben technikai gond miatt.  Checo pedig arra panaszkodott, hogy veszít a motorerőből, de a csapatnak ezt sikerült orvosolnia.

Alonso mögött egy szép kis vonat alakult ki, ami Strollból, Magnussenből, Vettelből és Norrisból állt.

Aztán a 39. körben Gaslynak volt egy kis összetalálkája Alonsoval. A spanyol megpróbált bevetődni az Alpha Tauri mellé, de Pierre már a kanyarban volt és összeértek. Alonso 5 másodperces időbüntetést kapott. Gasly autója megsérült, de úgy tűnt nem tudja eldönteni mennyire súlyos a dolog. Épp a csapattal rádiózott, mikor Norris megpróbált elmenni mellette, de Gasly behúzódott középre és eltalálta a Mclaren jobb hátsó kerekét. Levitte a felniről a gumit, Norris pedig meg is forgott. Mindketten kiestek a versenyből. A koccanás biztonsági autót hozott.

Ez Verstappennek nem okozott túl nagy örömöt, mivel így összejött a mezőny. Annál jobban örülhetett viszont Russel, a két Aston Martin és Ocon, akik kemény keverékű gumikon indultak, és még nem jártak a boxban. Ki is használták a lehetőséget.

A biztonsági autó kijövetele után megbolydult mindenki. Verstappen megint elhúzott, a friss kerekeken érkező Perez megpróbálta megtámadni Sainzot a harmadik helyért, de elrontotta a féktávot, Carlos pedig köszönte és megtartotta a pozícióját.

Mögöttük az addig az ötödik helyen kényelmesen autózó Bottasnak ugyanez nem sikerült. A használt kerekeken mélyet fékezett, kicsúszott, és a két Mercedes meg is előzte. Russel a friss kerekeken Hamilton is maga mögé utasította.

Két körrel a verseny vége előtt Mick Schumacher még felöklelte Vettelt (reméljük ez nem rontja el a barátságukat), így mindketten elbúcsúzhattak a pontszerzéstől. Vettel kiállt, Mick pedig az utolsóként futott be. A másik Haas Storllal keveredett galibába, amiben megsérült az orrkúpja és ki kellett állnia.  Kisebb káosz lett úrrá a mezőnyön, a képernyő tetején sorra röpködtek a feliratok, hogy kiket fognak vizsgálni.

Max ezalatt simán beért a célba, a nyomában Leclerc-rel és Sainz-cal.

A verseny utáni intejúk során látszott, hogy mindhárom pilótát kiszívta ez a futam. Még a mindig toppon lévő Max hangja is kissé gyengébben szólt. A pihenőszoba után golfkocsikba ültették a három nyertest, és rendőri felvezetéssel vitték őket a pódiumhoz, amire ezúttal a szokásos Pirelli baseball sapka helyett, focis sisakban állhattak fel, kissé feszengve. (Szerencsére Max szerzett sima baseball sapkákat, és gyorsan kiosztotta őket. Habár Carlos úgy tűnt élvezi a sisakot és a pezsgőzéshez vissza is vette.)

A verseny után jöttek a büntetések eredményei. Alonso bár a 8. helyen végzett, kapott még egy 5 másodperces büntetést, mivel az újraindítás után pályalevágással tett szert előnyre. Így a 11. helyre csúszott vissza. Ricciardo is kapott 5 másodpercet, mert pályaelhagyással tartotta meg a pozícióját, így a 11. helyett csak a 13. helyen végzett. Kevin Magnussen is csatlakozott a klubhoz, a Strollos koccanás következményeképp, bár az ő eredményén ez nem változatott (DNF).

Alex Albonnak úgy tűnik ismét bevált a piros hajfestés! A 9. helyen zárt, és ezzel 2 pontot szerzett a csapatnak. A verseny előtt fogadott a csapattal, hogyha pontot szerez, mindenki vörösre festi a haját.

 Ezt majd Barcelonában meglátjuk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slipstream.blog.hu/api/trackback/id/tr3517904139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása