Slipstream

Slipstream

13. Magyarország

Max, Max, Max, Super Max

2022. augusztus 01. - Apex_f1

 

A száguldó cirkusz megérkezett Magyaroszágra! A hétvége verőfényes napsütésben kezdődött, esős szombattal folytatódott és borús vasárnappal zárult. Volt itt minden. Visszavonulását bejelentő Vettel, 200 km/h-val tüsszögő Checo Perez, a harmadik szabadedzésen leggyorsabb kört futó Latifi, a stratégiát megint elszúró Ferrari és egy újabb győzelmet bezsebelő Max Verstappen.

Időmérő

Szombaton a Q1-ben elvesztettük a két Alpha Taurit, Albont, Latifit és Vettelt. A Q2-ben Schumachert, Strollt, Magnussent, Zhout és kisebb meglepetésre Perez-t, aki csak a 11. helyet tudta megszerezni.

A Q3-ban az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy Sainz fogja megszerezni a pole-t, azonban a Mercedes újfiúja, Russel ragadta magához az első helyet, életében először. Mögötte sorakozott fel a két Ferrari, akik a kerekekkel szenvedtek sokat. A negyedik helyet Norris szerezte meg. Maga mögé utasítva Ocont és Alonsot. Őket Hamilton követte, aki az elromlott DRS-e miatt csúszott ilyen hátra. Utána Bottas és Ricciardo foglaltak helyet. Az utolsó helyet pedig Max Verstappen szerezte meg, aki PU kimaradásra panaszkodott mérgesen a rádión.

 

Futam

Vasárnap borult, szeles időre ébredtünk és az egész futam alatt kérdés volt, hogy elkapja –e a mezőnyt egy kiadós zápor. Az aszfalt sokkal hidegebb volt, mint az ezt megelőző napokban, így a csapatoknak sok változáshoz kellett valamit gyorsan kitalálniuk, ami nem mindenkinek sikerült.

A rajt idén simán indult (Bottas nem bowlingozott), Russel jól kapta el, és magabiztosan tartotta magát az élen. Hátrébb két kisebb koccanás történt, Magnussen találta el Ricciardo-t, Vettelt pedig Albon találta meg, de mindenki megúszta a dolgot.

Leclerc a 31. körben előzte meg Russelt, egy nagyon bátor féktávval. A Ferrari remekül tapadt és könnyedén gyorsított ki.

A legtöbben közepeseken, vagy lágyakon indultak az első tízben, kivéve a két Alpine-t, akik a kemény keverékű gumikat választották, amivel azonban alaposan meggyűlt a bajuk, mert vagy nem is tudták rendesen felmelegíteni őket, vagy csak nagyon sokára. Ráadásul egymással keveredtek csatába, amit Ricciardo kihasznált egy remek előzéssel, és mindkettőjüket maga mögött hagyta.

A Ferrari a kerékcseréket úgy elrontotta, ahogy csak lehet. Nem tudom, hogy a mérnökök mit néztek, de hogy a pályán lévőket nem, az biztos. Mert, ha felemelték volna a fejüket a képernyőkről, akkor láthatták volna, hogy mindenki szenved a keményeken. De nem csak ők, a McLarennél ugyan ezt a hibát követték el, Daniel-lel, csak ők még a forgalomba is engedték vissza, ahol a hideg gumival persze neki csúszott Strollnak, és bezsebelt egy büntetést.

A Ferrari fiúknak sem tudták felmelegíteni az abroncsokat, csúszkáltak és tempójuk sem volt. Mindeközben Verstappen már felküzdötte magát mögéjük (egy olyan pályán amiről mást sem hallunk, csak azt, milyen lehetetlen előzni, ráadásul azt is tudjuk, ez nem az RB pályája) és simán meg is előzte Leclerc-et. A monacoinak annyi mázlija volt, hogy Max egy pillanatra megingott és levágott egy kis fánkot, de hamar visszanyerte uralmát az RB18 felett és újra Charles után vetette magát, hogy újra átvegye a vezetést. Másodjára is.

Két körrel a vége előtt Bottas kénytelen volt félre állni (DNF), jött a VSC és végül egy szabad utolsó kör, ami azonban nem hozott sok változást.

Verstappen megnyerte az idei Magyar Nagydíjat! Sok mindent mondhatunk a RedBullokra, de azt nem, hogy ne tudnák mit csinálnak. A második helyen Hamilton, a harmadikon pedig Russel száguldott be.  A negyedik helyen Sainz végzett, őt Perez, Leclerc, Norris, Alonso, Ocon és az utolsó pontszerző helyen, Vettel követte.

Tizenegyedik helyen Stroll végzett. Mögötte Gaslyt, Zhou-t, Schumachert, Ricciardo-t, Magnussent, Albont, Latifit és Tsunodát intették le.

Szóval az idei versenyről sem mondhatjuk, hogy unalmas lett volna. Minden pillanatra jutott valami izgalom. Most viszont irány a jól megérdemelt pihenés!

Azt hiszem, mindenkire rá fér!

 

A verseny margójára

A Hungaroring már évek óta az a pálya, ahol a pilóták még egyszer megtolják a nyári szünet előtt. Általában jó hangulatban érkeznek, és egy jót szórakoznak. Idén kicsit hiányoltam ezt. Mind fáradtnak tűntek. Mint akik készek lennének ezt az egészet kihagyni. Már a múlt hétvégén a Francia nagydíjon is, de most valahogy még érezhetőbb volt. Ricciardo szeméből hiányzott a csillogás, Lando is türelmetlennek tűnt, Gasly és Tsunoda hulla fáradtnak. Bottas is inkább a barátnőjének szurkolt volna a Tour de France-on. De még Max is úgy tűnt alig várja, hogy túl legyen ezen.

Nem tudom, de azt hiszem túl húzósra sikerült ez a versenynaptár. Szinte még nekünk nézőknek sincs időnk szusszanni, nem hogy a pilótáknak. Ha ez így folytatódik ki fognak égni.

Tudom, hogy a pénz és szponzorok és minden, de nehéz lesz úgy versenyezni, ha nem lesz pilóta, mert mindenki mentálisan kivan.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slipstream.blog.hu/api/trackback/id/tr2417894965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása